top of page
Zenato

Zenato

Włochy - Veneto

95 hektarów najlepszych winnic w Luganie i „klasycznej strefie” Valpolicelli. Dwa oblicza: jedno białe, drugie czerwone, oba symbole wysokiej jakości win, które zrodziły się z głębokiej pasji do ziemi, szacunku dla czasu i rodzinnej tradycji, która od ponad 60 lat wspiera lokalne odmiany winorośli.

1960 – San Benedetto w Lugana. To tutaj zaczęło bić serce Sergio Zenato. Jego historia składa się z pasji i ciężkiej pracy; głęboki związek ze swoją ziemią i swoimi ludźmi; talent, przedsiębiorczość, otwartość na innowacje i nowe techniki winifikacji oraz inwestycje w rodzime odmiany winorośli.


Historia rozciągająca się od brzegów jeziora Garda po wzgórza pobliskiej Valpolicelli, gdzie czerwone wina rodzą się ze słonecznych winnic Corvina i Rondinella w Costalunga w gminie Sant’Ambrogio.


Sergio Zenato (1935-2008)

Losy Zenato to historia rodziny, która mocno zapuściła korzenie w tej ziemi. Było to możliwe dzięki pasji i przedsiębiorczej wizji założyciela posiadłości, Sergio, któremu udało się spełnić swoje największe marzenie: stworzyć winiarnię zdolną do zbierania owoców ziemi i przekształcania ich w emocje o niezrównanym smaku.

Dziś, ponad 60 lat później, jest już jasne, że jego niezwykła wizja była prawdziwa. Dzięki tej wizji narodziła się wspaniała historia, której dziś gwiazdą jest jego rodzina: żona Carla oraz dzieci Alberto i Nadia.


Nadia, Carla i Alberto

Ich oczy i serca podążają ścieżką, którą Sergio wytyczył z wielką jasnością, ustalając kurs w stronę jakości i miłości do ich ziemi. A przecież tak niewiele brakło, by odmiana Trebbiano di Lugana (zwana równiez Turbiana) była wykarczowana i dała miejsce innym, międzynarodowym, popularnym szczepom. Sergio czuł jednak, że Turbiana ma olbrzymi potencjał i w towarzystwie kilku podobnych do siebie pasjonatów ratował te bezcenne krzewy przed zapomnieniem.

Z czasem jego krainą stała się nie tylko Lugana, ale także Valpolicella, słynąca ze słynnych czerwonych win i ich niezrównanych aromatów.


Suszenie winogron na Amarone

Dziś winnice Zenato zajmują powierzchnię 95 hektarów na terenie posiadłości Santa Cristina w San Benedetto di Lugana, poświęconej Trebbiano di Lugana, oraz na posiadłości Costalunga w Valpolicella, skąd pochodzi słynne Amarone Zenato, dla którego uprawia się winogrona Corvina, Rondinella i Oseleta.

By uhonorować i upamiętnić swojego ojca, Alberto postanowił linię Riserva Lugana i Riserva Amarone nazwać imieniem Sergio.


Wreszcie, w Toskanii, na małej posiadłości o powierzchni 3,8 hektara, osobista interpretacja słynnego Bolgheri DOC autorstwa Zenato powstaje z odmian winorośli Cabernet i Merlot.

A dla podróżników warto wspomnieć, że żona Alberto, Silvia, prowadzi również przeurokliwy, butikowy hotelik La Zarabba w Ponti sul Micio, ledwie kilka minut jazdy od winnicy. Tylko 10 pokoi urządzonych z niezwykłym smakiem, pełnych bibelocików, wyszukanych pieczołowicie na pchlich targach na całum świecie, wita winiarskich podróżników z całego świata.

bottom of page